skip to Main Content
+46 72 777 78 98 peter@tandresa.se
Utskit över Gamla Stan och slottet

Shopping och nöje

Szczecin är även känd som Stettin, en gammal fin hamnstad med anrika traditioner av handel och fiske. När staden var medlem inom Hansan kallades Stettin för Fisch Haus. Stadens köpmän köpte bl.a fisk från Sillamarknaden i Skanör som försattes här i trätunnor för vidare transport till södra Europa.

Stettin var huvudstaden under den Svenska Pommerns tid. Under 1648 till 1720 regerade på stadens slott den svenska generalguvernören Nils Bielke. Tyvärr finns det inte kvar många minnesmärken från den svenska tiden i staden med ett undantag för lasthamnen (Lastadia) vid floden Oder som idag kallas för Lasztownia.

Under 2:a världskriget blev Stettin sönderbombat av de allierades flyganfall. Staden återuppbyggdes av polackerna och blev en viktig hamnstad med en blomstrande varvsindustri. I december 1970 blev Szczecin tillsammans med Gdansk arenan för arbetarrevolten som starkt bidrog till fackföreningsrörelsen Solidaritet födelse i augusti 1980.

Idag är Szczecin en välfungerande storstad med nästan 400 tusen invånare. Här hittar du förutom många möjligheter till shopping, nöje, spa och golf också många parker med stora gröna områden. Under våren och sommaren kan man hyra en liten motorbåt och utforska Szczecins skärgård. Gamla Stan kantas av boulevarder längs floden Oder som utgör det perfekta promenad målet för både stadsinvånarna och turister.

Här finns ett brett utbud av restauranger och pubar. Rikt nattliv med musik klubbar och disco som lockar många unga. Du kan åka spårvagn för att bekanta dig med  staden men lägg på minnet att taxi kostar endast cirka 25 kr oavsett var du vill åka inom innerstaden.
Back To Top